El Blog

Calendario

     August 2005  >>
SMTWTFS
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31    

Alojado en
ZoomBlog

COMENTARIS DE ENRIC MIRAMBELL I BELLOC

Por M.Luz - August 17th, 2005, 20:55, Categoría: COMENTARIS D'EXPERTS

Comentaris sobre Joan Carrera Dellunder a càrrec de Enric Mirambell i Belloc, Cronista Oficial de la Ciutat de Girona.

L"artista Joan Carrera i Dellunder va ser pels gironins, durant una pila d'anys, "el Senyor Carrera... I no era en va que se li aplicava aquest apel·latiu de distinció. El professor de Belles Arts, l"escultor, el dibuixant, era veritablement un senyor. Ho era per la seva categoría humana, pel seu tracte deferent, per la seva cordialitat il.limitada, pel seu temperament respectuós, per la seva talla professional, per la seva llibertat d'esperit, per la seva integritat moral, per les seves virtuts cíviques, per la conseqüent aplicació de les seves creences, pel seu mestratge familiar, per la seva conversa amable, per la seriositat del seu comportament, sense faltar-hi un bon sentit de l'humor.

El Sr. Carrera, des dels primers anys trenta, en que s'establí a la nostra ciutat, fins a la seva mort, l"any 1952, fou una figura ciutadana, amb una presencia viva i operant en el paisatge urbà de Girona. La seva estampa, ben destacada i reveladora d'una gran personalitat, era ben viva en l'ambient ciutadà.

L"acadèmia particular de la plaça del Vi, la direcció de l"Escola Municipal de Belles Arts, del carrer del Nord, les classes de l'Institut del carrer de la Força, l"escola d'arts plàstiques de la Casa de la Misericòrdia, de la plaça de l"Hospital, i encara algunes col·laboracions en col·legis privats, l'obligaven a moure"s constantment pels nostres carrers, encaminant-se, diligent i puntual, a portar a uns i altres les seves ensenyances; a fer-los participar de tots els seus coneixements tècnics, de la seva sensibilitat artística, de la fermesa i la solidesa de les seves conviccions.

Quants deixebles ha deixat arreu! Quants gironins no ens hem beneficiat de la seva docència! Som nombrosos els que amb més o menys intensitat i aprofitament hem passat per alguna de les seves classes; els que en un moment o altre hem rebut el seu ensenyament artístic i el testimoni de la seva sensibilitat, de la seva fe, del seu humanisme.

Nombrosos els que només aprenguérem un mínim del que ell pròdigament oferia; però molt significativa la presència d'una minoria integrada per aquells que, formats bàsicament en la seva escola, han aprofundit en els continguts de la carrera artística i han assolit una categoria i un nom que els fa famosos i distingits, no només a casa nostra, sinó també més enllà de les nostres fronteres. Si la seva tasca pedagògica fou amplia i fecunda, no ho fou menys la seva producció artística. Com a escultor i com a dibuixant s'acudia a ell, quan es volia obtenir una obra inspirada i ben feta. I així la seva producció és present en monuments dels nostres carrers, places i jardins públics, en les fornícules d'algunes façanes, en altars dels nostres temples, en el pas de les nostres processons...

Enguany, quan fa relativament poc que s'acomplí el centenari del seu naixement, Girona organitza una mostra antològica de l'obra del Senyor Carrera. En contemplar l'exposició avivarem el record de la seva personalitat; farem més present la memòria d'aquell gran pròcer; actualitzarem la presencia del mestre, de l'artista, del ciutadà exemplar, de l'home creient, del patriarcal cap de família.  En aquesta avinentesa retrem homenatge a la destacada personalitat del Senyor Carrera, que es veu perpetuada en la seva producció artística, en l'obra dels seus deixebles i en la presencia dels seus fills i néts que l'han seguit en la dedicació a l'art i en l"adhesió als seus criteris i principis.

Permalink :: Comentar | Referencias (0)